Ropažu vidusskola

CĀLĪŠI

Cālīšu grupas bērni, pa Zinības taciņu tipinot, daudz laika pavadīs izpētot dabas piedāvāto krāšņumu un daudzveidību. Mācīsies ieklausīties dabas veidotās skaņās, vērot apkārt esošo rosību, tā pamazām izaugot par zinātkāriem, neatlaidīgiem pētniekiem. Apgūsim prasmes kopā spēlēties, dziedāt, zīmēt, līmēt, veidot, sportot.


Novembri “Cālīši” uzzināja kas ir Mārtiņdiena? Kā un kāpēc to svin? Darinājām Latvju zīmes, izmantojot dabas materiālus – koku lapas. 10. novembrī devāmies pie brīvības cīnītāju Leģionāru pieminekļa, lai noliktu svecīti un pateiktu paldies par iespēju dzīvot laimīgu, mierīgu, drošu dzīvi.  17. novembrī pie mums ciemojās “Gudrinieku” grupas bērni. Klausījāmies dzejoļus, dziesmas par godu Latvijas 105 dzimšanas dienai. Gājām rotaļās un dejās. Pagatavojām, savu pirmo, svētku torti.

Uzsniegot biezai, mīkstai sniega segai, pagatavojām putnu barotavu. Katru dienu vērojam kādi putniņi ciemojas pie jaunās barotavas, lai gūtu spēku turēties pretī spalgajam salam. Esam apņēmušies rūpēties par putniņiem cik vien tas būs nepieciešams.


Oktobrī “Cālēni” devās nelielā ekspedīcijā uz mežu, pētīja krāsainās koku lapas (apses, kļavas, bērzu, ozola). Salīdzināja ar savas plaukstiņas lielumu, formu.  Priecājās metot tās augstu gaisā un lapu  virpuļiem krītot lejā. Izpētīja lapu dzīslojumu, trauslumu, skaņu daudzveidību, darbojoties gan ar tiko lasītām lapām, gan sausām. Krāsoja lapas un spieda lapu nospiedumus. Mazie pētnieki uzpētīja ķirbja un saulespuķes noslēpumus. Veicām eksperimentu – kāda reakcija notiek, ja vienā traukā saliek dažādas vielas – cietas, pūverveida, šķidru.  Pirmais sniegs – bērnu lielu, lielais prieks! Putniņiem – gūti laiki. Sarūpētās saulespuķes lieti noderēja, mazo dziedošo draugu – zīlītes un zvirbulīšu pacienāšanai. Oktobrī piezogas dažādas slimības. Lai izvairītos no tām veicām eksperimentus, lai saprastu, kāpēc rociņas jāmazgā ar ziepēm? Spēcīgie vēji bija sapurinājuši laukumiņā augošās staltās priedes. Skujas un čiekuri klāja laukumiņu, kā raibs paklājs. Kopīgiem spēkiem,vēja nedarbus, sagrābām kaudzē un sakopām savu rotaļu laukumu, lai prieks būtu pašiem un citiem arī.


Tēvs ir katram bērnam savs, tāpēc ka tas tētis tavs. Mīļākais un jaukākais, foršākais un stiprākais.

Iemāca tas visu ko, katram bērnam svarīgo. Stāsta jokus arī tas. Spēlēs līdzi darbojas.

Skriet tad arī ejam mēs, kurš gan mūs vairs panākt spēs. Tētis man vislabākais, vienmēr uz šīs pasaules!

13. septembrī Zaķumuižas stadionā, atzīmējot Tēva dienu, pirmo reizi piedaloties Cālīšu grupas vecāki kopā ar bērniem, izbaudīja pozitīvi enerģisko stafešu ceļu. Šajā pēcpusdienā jautrai mūzikai skanot, bija dzirdami uzmundrinoši saucinieni, smiekli un pēdiņu dipoņa.